Oliewijzer

Plantaardige oliën.

Alle oliën van Vandemoortele, zowel de kookoliën als de frituuroliën, zijn volledig plantaardig. Ze komen van zaden of een andere plantaardige oliebron zoals: pindanoten, maïs, koolzaad, zonnebloempitten, … Ideaal voor iedereen die lekker en evenwichtig wil koken.

Andere plantaardige oliën zijn olijfolie, kokosolie, palmolie, … Wij geven je een overzicht.

High Oleïc zonnebloemolie

High Oleïc zonnebloemolie

High Oleïc Zonnebloemolie is eveneens 100 % plantaardig en is afkomstig van een speciaal ras zonnebloemen.

High Olëic zonnebloemolie is rijk aan mono-onverzadigde vetzuren en heeft hierdoor een stabiele structuur, daardoor is ze uitstekend geschikt om te frituren of bakken en braden. Zo gaat ze minder snel roken. High Olëic zonnebloemolie mag tot op 210 °C verwarmd worden.

Vandemoortele Excellence bestaat voor het grootste deel uit High Oleïc Zonnebloemolie, hierdoor kan je deze frituurolie 14 bakbeurten lang gebruiken en gaat ze dus 40% langer mee dan andere frituuroliën. High Oleïc zonnebloemolie heeft een goede vetzuursamenstelling, met name rijk aan onverzadigde vetzuren.

Olijfolie

Olijfolie

Olijfolie geeft die typische smaak aan je zuiderse bereidingen zoals bv. Griekse pasta. Deze olie komt van – de naam zegt het al – olijven, uit het Middellandse-Zeegebied. Olijfolie herken je aan haar geel-groenige kleur.

De zuiverste olijfolie is de “Extra Vierge” olijfolie, deze olijfolie wordt koud geperst en is de zuiverste van alle olijfoliën. Deze heeft ook de meest uitgesproken smaak. Extra Vierge olijfolie is vooral geschikt voor koude bereidingen. De gewone “vierge” olijfolie kan je eerder gebruiken bij warme bereidingen.

Olijfolie is een olie met een goede vetzuursamenstelling. Wil je een olie met dezelfde karakteristieken, maar met een neutrale smaak waarbij de smaak van je ingrediënten ook uitstekend naar voor komen? Dan kan je High Oleïc zonnebloemolie gebruiken.

Kokosolie

Kokosolie

Kokosolie kan door zijn samenstelling perfect gebruikt worden om te frituren, te bakken en te braden. Of als olie voor wokgerechten. Kokosolie smaakt na het verwarmen aangenaam zacht en mild, met een lichte kokostoets. Gebruik je hem koud, op brood bvb, dan proef je de kokos nog duidelijker.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie

Je hebt zonnebloemolie in twee vormen: de standaard Vandemoortele zonnebloemolie en High Oleïc zonnebloemolie.

Vandemoortele zonnebloemolie is een veelzijdig, 100 % plantaardige olie. Je kan deze gebruiken voor zowel koude als warme bereidingen en ze is rijk aan Omega 6 en vitamine E. Vandemoortele zonnebloemolie is ook rijk aan poly-onverzadigde vetzuren. De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

Wil je echter een zonnebloemolie waarbij hoge verhitting nodig is (bijvoorbeeld als je wil frituren of wokken), dan gebruik je beter High Oleïc Zonnebloemolie.

Palmolie

Palmolie

Palmolie is een 100 % plantaardige olie en wordt hoofdzakelijk gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Deze olie wordt niet alleen gebruikt in sommige frituuroliën, maar ook in margarines, zoute snacks, chocopasta’s, ... Ondanks het feit dat palmolie 100 % plantaardig is, bevat deze olie een belangrijk deel verzadigde vetzuren. In principe vind je verzadigde vetzuren vooral terug in dierlijke vetten.

Palmolie in frituurolie

  • Palmolie wordt in beperkte mate toegevoegd aan frituurolie om de stabiliteit bij verhitting te kunnen garanderen. De stabiliteit van een olie bij verhitting is heel belangrijk op vlak van gezondheid. (Indien een olie niet stabiel is bij hoge temperaturen, gaat de olie ontbinden, ontstaat er rook en komen toxische stoffen vrij waaronder vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn schadelijk voor onze gezondheid.)
  • Vandemoortele zoekt in haar frituurolie Original en Minder Geuren naar de optimale balans tussen deze stabiliteit en de verhouding verzadigde en onverzadigde vetzuren. Zo biedt Vandemoortele een smaakvol én evenwichtig product.

In Vandemoortele frituurolie Excellence vind je geen palmolie terug. In dit product wordt de stabiliteit gegarandeerd door de High Oleïc zonnebloemolie, een 100% plantaardige olie met een hoog gehalte aan oliezuur.

Gebruikt Vandemoortele duurzame palmolie?

Absoluut. Vandemoortele is lid van de “Round Table on Sustainable Palm Oil” (RSPO), een onafhankelijke organisatie die streeft naar meer duurzame productie van palmolie. Vandemoortele koopt enkel 100% gecertificeerde duurzame palmolie. Wij werken bovendien samen met een onafhankelijke organisatie The Forest Trust (TFT) en onze leveranciers om ervoor te zorgen dat de palmolie die we kopen 100% traceerbaar en vrij van ontbossing is. Wil je hierover meer lezen? Lees ons Palm Oil Sourcing Charter.